Saam – Aikido

Saam wil de mogelijkheden van mensen om contact te kunnen maken en in verbinding te zijn vergroten - Goes, Zeeland

Wat bepaalt je beweging?

In de Ki-les van september 2016 hebben we aandacht gehad voor de manier waarop mensen in elkaar zitten. We zijn er vanuit gegaan dat een mens niet alleen een fysiek lichaam heeft, maar ook niet-fysieke “lagen” heeft. De verschillende lagen van een mens kunnen met elkaar in conflict komen. Daarom is het zinvol om hierbij stil te staan.

In deze visie heeft een mens een fysiek-energetische -, een emotionele – en een mentale laag. De emotionele laag bevat naast onze menselijke emoties ook onze dierlijke driften. De mentale laag bevat ons ego, ons zelfbeeld, ons onderbewustzijn en het idee dat we hebben over de wereld. De emotionele en de mentale laag strijden regelmatig om voorrang als het gaat om het aansturen van het fysieke lichaam. Allebei willen ze achter het stuur zitten, maar waar doen we goed aan: volgen we onze driften, of ons verstand? Dat kan behoorlijk wat spanning in het systeem teweeg brengen, in en tussen mensen. Is deze interne strijd het lot van de mens, of kunnen we toch in harmonie met ons zelf en de ander leven?

Ja dat kan, als we ons realiseren dat geen van deze lagen de dienst uit hoeven maken. Ons mens-zijn geeft ons namelijk toegang tot (nog) een andere dimensie. In deze dimensie opereren de onderdelen niet los van elkaar maar is er verbondenheid en eenheid. In deze dimensie zijn, zoals we dat hebben benoemd, de waarnemer en de beweger actief. De waarnemer geeft ons overzicht. De beweger beweegt het geheel op een gezonde manier in harmonie met de omgeving. Dit oerconcept van eenwording is bekend in verschillende spirituele richtingen en krijgskunsten onder verschillende namen. Zo wordt de waarnemer ook wel het hogere of goddelijke zelf genoemd. De naam doet er echter niet toe. Wat telt is of we met dit beeld de conflicten tussen de lagen  kunnen verminderen, zodat we meer in harmonie kunnen leven.

We hebben in de les oefeningen gedaan om te voelen hoe deze verbeelding de waarneming en de beweging beïnvloedt. De bewegingen werden meer ontspannen. Het lukte beter om rustig en verbonden te blijven, ook als de uitdaging groter werd.

Reacties zijn afgesloten.