Saam – Aikido

Saam wil de mogelijkheden van mensen om contact te kunnen maken en in verbinding te zijn vergroten - Goes, Zeeland

Leraren

Bij Saam-aikido worden de lessen verzorgd door Hans de Win. Hij is in 1998 begonnen met aikido als leerling van Dagmar van de Velde en geeft les vanaf 2011. In 2014 heeft hij Saam-aikido opgericht.
Voor Hans heeft aikido meerdere gezichten. Het is naast sport en spel vooral ook een effectieve manier om je als mens te ontwikkelen. De niet-vechten filosofie van het aikido (behouden van een open houding en liefdevolle relatie, ook als we onder druk worden gezet) neemt hij zeer serieus.
Hans is geschoold in de school van Yoshigasaki sensei en heeft bij hem zijn 2e Dan gehaald. Hij laat zich echter ook door andere leraren inspireren en onderzoekt en ontwikkelt ook graag zelf. Zijn twee belangrijkste aikidoleraren zijn Kenjiro Yoshigasaki en Corky Quackenbush. Door de invloed van deze leraren beoefenen we bij Saam het aikido op een eigenzinnige, onderzoekende manier.
Hans heeft zijn verkregen inzichten vertaald naar een theorie en oefeningen die ook buiten de dojo ingezet worden om mensen te ondersteunen en te begeleiden. Meer informatie over deze toegepaste aikido vind je door hier te klikken.

Yoshigasaki sensei was lange tijd directe assistent van Koichi Tohei sensei, die lang hoofddocent was in de school van Morihei Ueshiba, de grondlegger van het aikido. Yoshigasaki woonde en werkte zo’n 50 jaar in Europa waar hij een eigen aikido-school heeft opgericht: Ki No Kenkyukai International. Hij heeft in de loop van de jaren alle technieken en series die ontwikkelt zijn door Tohei tegen het licht gehouden en waar nodig verbeterd. Hij maakt verschil tussen aikido in de dojo, in het alledaagse leven en in het échte leven, waarbij op de juiste manier gehandeld moet worden als het er op aan komt. In onze dojo komt de invloed van Yoshigasaki sensei tot uiting in de manier waarop we in technische zin omgaan met wapens, aikido-technieken, individuele oefeningen en de tsuzuki-waza’s (series van technieken), maar ook zijn onderzoekende houding waardoor de vorm van aikido mag blijven veranderen heeft grote invloed. (Yoshigasaki sensei is in 2021 overleden)

Quakenbush sensei komt uit de Verenigde Staten. Hij onderzoekt aikido in het Aiki-lab dat hij heeft geïnitieerd. Hij doceert een intuïtieve vorm van aikido die niet gericht is op het uitvoeren van technieken, maar op het behouden van een liefdevolle verbinding met de ander. Echte verbinding creëert namelijk een ‘kracht’veld dat sterker is dan techniek en bovendien helend werkt en harmonie creëert. In onze dojo komt zijn invloed direct tot uiting in het aikido zonder technieken dat we beoefenen, maar zijn visie heeft ook veel invloed op hoe we aikido-technieken uitvoeren en omgaan met boken en jo.

Reacties zijn afgesloten.