Saam – Aikido

Saam wil de mogelijkheden van mensen om contact te kunnen maken en in verbinding te zijn vergroten - Goes, Zeeland

De rol van technieken in aikido

_MG_3933Ik wil eens kijken naar de rol van technieken in aikido. Ik weet inmiddels dat je geen technieken nodig hebt om aikido te beoefenen als reactie op een aanval. Sterker nog: technieken kunnen je in het geval van een aanval sterk beperken. In onze dojo neemt het aikido-zonder-techniek om die reden inmiddels een belangrijke plaats in. Het is de basis van waaruit we werken. Hebben technieken in aikido hun langste tijd gehad?

Laten we eerlijk zijn. Een techniek (en zeker een serie van technieken) is vaak een hoop gedoe. Je krijgt het op je bordje en moet er vervolgens iets mee. Misschien is het te vergelijken met als je op je werk een lastige opdracht krijgt. “Hier, deze tien rapporten moeten nagekeken”, of “Praat jij even met die lastige klant”. Een techniek beperkt je vrijheid eerder dan dat het je vrijheid vergroot en daar ligt, denk ik, nu juist de link met het dagelijks leven. In het dagelijks leven hebben we namelijk voortdurend te maken met lastige opdrachten en beperking van onze vrijheid, bijvoorbeeld op school, werk, sport of in het verkeer. Het is normaal. We zoeken het op omdat we onze mogelijkheden willen vergroten. We nemen de lasten waarmee het gepaard gaat voor lief. Sterker nog: als we ons focussen op wat het ons brengt, voelt het niet als een last. Het rapport dat we ‘moeten’ controleren wordt interessant, net als die ‘lastige’ klant en de serie aikido-technieken wordt een prachtige dans. Alle drie bieden ze mij de kans om mezelf te ontwikkelen en verrijken mijn leven op een manier die ik niet voor mogelijk had gehouden. Gebeurt dat niet, dan verliezen school, werk, of aikido hun aantrekkelijkheid.

Als we in de dojo het uitvoeren van technieken kunnen zien als het uitvoeren van een (soms wel erg ingewikkelde) opdracht met de bedoeling onze mogelijkheden te vergroten dan klinkt dat voor mij als de moeite waard. Je moet je dan natuurlijk wel afvragen welke mogelijkheden worden vergroot. Op welke manier wordt mijn leven verrijkt? Dat gebeurt wat mij betreft bijvoorbeeld in de relationele sfeer, in het versterken van ieders mogelijkheden. Een goed uitgevoerde techniek is een versmelting van afspraak en vrije keuze, van onvrijheid en vrijheid. Misschien is dat ook wel wat het leven kenmerkt.

Reacties zijn afgesloten.