Saam – Aikido

Saam wil de mogelijkheden van mensen om contact te kunnen maken en in verbinding te zijn vergroten - Goes, Zeeland

In verbinding zijn

Tijdens de laatste ki-les voor de zomerstop hebben we aandacht gehad voor de vraag: hoe reëel, hoe werkelijk is ‘in verbinding zijn’. Is het alleen een mindset of bestaat de verbinding tussen mensen echt?

Door het doen van een aantal oefeningen zijn we er achter gekomen dat de verbinding tussen mensen echt is. Het is geen mindset. Het is niet iets dat je bedenkt. Het is duidelijk aanwezig, wordt van twee kanten gevoeld en wordt door iedereen min of meer op dezelfde manier gevoeld. Net zoals je iemand vast kunt pakken met je handen, kun je, zonder iemand aan te raken, met iemand verbinding voelen. De verbinding tussen mensen is er niet altijd en is niet altijd even sterk. Je kunt hem als het ware aan en uit zetten en harder of zachter zetten. We hebben gemerkt dat het alles te maken heeft met een open of gesloten houding en de afstand tussen mensen. Mensen die elkaar benaderen voelen het moment dat zij elkaars ruimte betreden goed aan. Dat is ongeveer één meter van elkaar, bij normale omgang. Nader je elkaar nog meer dan moet je contact, ofwel verbinding maken. Doe je dat niet, dan ben je de ander aan het negeren, ofwel buitensluiten.

In principe is voor een goede verbinding tussen mensen van twee kanten een open houding nodig. We hebben gemerkt dat iemands open houding er voor kan zorgen dat de ander ook een open houding aan gaat nemen. Er blijkt veel verschil te zijn tussen mensen in hoe zij reageren op iemand die contact wil maken. Sommige mensen lukt het niet om geen contact te maken, anderen kunnen gemakkelijk de wens om contact te maken negeren. Wanneer je in verbinding wilt zijn en contact probeert te maken, maar de ander negeert je, kan dat zeer frustrerend zijn.

Wat we ook hebben gemerkt tijdens de oefeningen is dat het moeilijk is om met iemand in verbinding te blijven als daar geen reden toe is. Als er geen reden is om in verbinding te zijn, dan verdwijnt de verbinding als vanzelf. Dat voelt alsof je met iemand op de trein staat te wachten. Om de verbinding met iemand te behouden, moet er wat gebeuren. Er moet een reden zijn om in verbinding te blijven. Die reden kan van verschillende aard zijn. Je kunt je aangetrokken voelen tot de ander, zoals bij verliefde mensen, of het kan zijn dat je de ander in de gaten wilt houden omdat je hem/haar niet vertrouwd. Onze verbindingsmogelijkheden zijn dus vooral bedoeld voor momenten dat de aandacht nodig is, hetzij om een sterke verbinding tot stand te brengen, of op momenten dat extra waakzaamheid nodig is.

Hans de Win

Laat een reactie na