Saam – Aikido

Saam wil de mogelijkheden van mensen om contact te kunnen maken en in verbinding te zijn vergroten - Goes, Zeeland

‘In verbinding zijn’, doodnormaal en zeer bijzonder.

Tijdens de laatste ki-les voor de zomerstop op 14 juli hebben we aandacht gehad voor de vraag: hoe reëel, hoe werkelijk is ‘in verbinding zijn’. Is het alleen een mindset of bestaat de verbinding tussen mensen echt?

Door het doen van een aantal oefeningen zijn we er achter gekomen dat de verbinding tussen mensen echt is. Het is geen mindset. Het is niet iets dat je bedenkt. Het is duidelijk aanwezig, wordt van twee kanten gevoeld en wordt door iedereen min of meer op dezelfde manier gevoeld. Net zoals je iemand vast kunt pakken met je handen, kun je, zonder iemand aan te raken, met iemand verbonden zijn. De verbinding tussen mensen is er niet altijd en is niet altijd even sterk. Je kunt hem als het ware aan en uit zetten en harder of zachter zetten. We hebben gemerkt dat het alles te maken heeft met een open of gesloten houding en de afstand tussen mensen. Mensen die elkaar benaderen voelen wanneer zij elkaars ruimte betreden. Dat is ongeveer één meter van elkaar, bij normale omgang. Nader je elkaar nog meer dan moet je contact, ofwel verbinding maken. Doe je dat niet, dan ben je de ander aan het negeren, ofwel buitensluiten.

In principe is voor een goede verbinding tussen mensen van twee kanten een open houding nodig. We hebben gemerkt dat iemands open houding er voor kan zorgen dat de ander ook een open houding aan gaat nemen. Er blijkt veel verschil te zijn tussen mensen in hoe zij reageren op iemand die contact wil maken. Sommige mensen lukt het niet om geen contact te maken, anderen kunnen gemakkelijk de wens om contact te maken negeren. Wanneer je in verbinding wilt zijn en contact probeert te maken, maar de ander negeert je, kan dat zeer frustrerend zijn. Ik denk dat daarvan in het dagelijks leven vele voorbeelden te vinden zijn, zowel in de privé-sfeer, op het werk, als in andere situaties. Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan artsen, of ambtenaren die hun werk doen zonder contact te maken. Ik denk dat dat veel onnodig leed met zich meebrengt.

Wat we ook hebben gemerkt tijdens de oefeningen is dat het moeilijk is om met iemand in verbinding te blijven als daar geen reden toe is. Als er geen reden is om in verbinding te zijn, dan verdwijnt de verbinding als vanzelf. Dat voelt alsof je met iemand op de trein staat te wachten. Om de verbinding met iemand te behouden, moet er wat gebeuren. Er moet een reden zijn om in verbinding te blijven. Die reden kan van verschillende aard zijn. Je kunt je aangetrokken voelen tot de ander, zoals bij verliefde mensen, of het kan zijn dat je de ander in de gaten wilt houden omdat je hem/haar niet vertrouwd. Het kan ook zijn dat de ander gewoon vervelend aan het doen is. Waarschijnlijk is dat de reden dat kinderen die aandacht te kort komen, ‘vervelend’ gaan doen. Op die manier willen zij verbinding maken. Misschien is het ook de reden dat men zegt dat het zinvol is als partners af en toe eens flinke ruzie maken. Sleur en voorspelbaarheid leidt niet tot een goede verbinding tussen mensen. Onze verbindingsmogelijkheden zijn dus vooral bedoeld voor momenten dat de aandacht echt nodig is, hetzij om een sterke verbinding tot stand te brengen, of op momenten dat extra waakzaamheid nodig is. Vandaar dat aikido ook wel de weg van de liefde wordt genoemd.

Ik wil tot slot nog onderscheid te maken tussen ‘in verbinding zijn’ en ‘met elkaar in gesprek zijn’. Mensen die met elkaar praten kúnnen in verbinding zijn, maar praten kan de verbinding ook verminderen. Als je na moet denken bij wat je zegt is dat zeker het geval, want dan ga je in je hoofd zitten en ben je niet in verbinding. Om goed in verbinding te zijn, kun je beter stil zijn, of zomaar wat zeggen, zonder er over na te denken, of zeggen wat je waarneemt terwijl je in verbinding bent. Ik denk dat ook daarvan in het dagelijks leven vele voorbeelden te vinden zijn. Ga maar eens na.

Hans de Win

Laat een reactie na