Saam – Aikido

Saam wil de mogelijkheden van mensen om contact te kunnen maken en in verbinding te zijn vergroten - Goes, Zeeland

Bewustzijnsontwikkeling

Jezelf ontwikkelen krijgt in onze maatschappij veel aandacht. Je zult dan ook niet snel iemand tegenkomen die persoonlijke groei en ontwikkeling onbelangrijk vindt. Je kunt jezelf op vele terreinen en op veel verschillende manieren ontwikkelen. Ontwikkelen van je bewustzijn is een bijzondere vorm van persoonlijke ontwikkeling. Het is waarschijnlijk de meest brede en diepgaande ontwikkeling die je als mens na kunt streven.

Bewustzijn is niks ingewikkelds. Iedereen heeft het, zij het niet in gelijke mate. Bewustzijn is eenvoudigweg beseffen dat je bestaat, dat je de wereld rondom je en jezelf kunt waarnemen. Bewustzijn geeft je grip op het leven. Hoe meer bewustzijn, hoe meer grip. Meer grip wil niet zeggen dat je bepaalt wat er in je leven gebeurt. Het wil zeggen dat je op een gezonde manier kunt reageren op de dingen die gebeuren in je leven en niet afhankelijk bent van een automatische manier van reageren.

Door bewustzijnsontwikkeling word je zelfverzekerder, leef je meer ontspannen (minder stress, minder fysieke klachten). Je bent daardoor stabieler en onafhankelijker en kunt grotere uitdagingen aan. Bewustzijnsontwikkeling vraagt, net als alle andere vormen van ontwikkeling, de wil en bereidheid om te veranderen. (Zie ook artikel over leren.)

Reacties zijn afgesloten.