Saam – Aikido

Saam wil de mogelijkheden van mensen om contact te kunnen maken en in verbinding te zijn vergroten - Goes, Zeeland

Meer grip op het leven door ontwikkeling van bewustzijn

Jezelf ontwikkelen krijgt in onze maatschappij veel aandacht. Je zult dan ook niet snel iemand tegenkomen die persoonlijke groei en ontwikkeling onbelangrijk vindt. Je kunt jezelf op vele terreinen en op veel verschillende manieren ontwikkelen. Ontwikkelen van je bewustzijn is een bijzondere vorm van persoonlijke ontwikkeling. Het is waarschijnlijk de meest brede en diepgaande ontwikkeling die je als mens na kunt streven. Dit artikel gaat over het ontwikkelen van je bewustzijn. Wat is dat en wat heb je er aan?

Bewustzijn is niks ingewikkelds. Iedereen heeft het, zij het niet in gelijke mate. Bewustzijn is eenvoudigweg beseffen dat je bestaat, dat je de wereld rondom je en jezelf kunt waarnemen. Bewustzijn geeft je grip op het leven. Hoe meer bewustzijn, hoe meer grip. Meer grip wil niet zeggen dat je bepaaldt wat er in je leven gebeurt. Dat hangt namelijk vooral af van je omgeving. Die kun je wel beïnvloeden, maar niet bepalen. Grip op het leven wil zeggen dat je op een gezonde manier kunt reageren op de dingen die gebeuren in je leven en niet afhankelijk bent van een automatische manier van reageren (waar je achteraf wellicht een hekel aan hebt).

Door bewustzijnsontwikkeling word je zelfverzekerder, leef je meer ontspannen (minder stress, minder fysieke klachten) en leer je beter omgaan met conflicten. Je bent daardoor stabieler en onafhankelijker en kunt grotere uitdagingen aan. Veel van de problemen die mensen ervaren kunnen verminderen of verdwijnen door bewustzijnsontwikkeling. Het beïnvloed de hele mens, zijn handelen en zijn wezen. Het is niet voorspelbaar welke vormen dit aanneemt. Het kan leiden tot grote veranderingen in het leven. Bewustzijnsontwikkeling vraagt, net als alle andere vormen van ontwikkeling, de wil en bereidheid om te veranderen. Dat vraagt moed, vastberadenheid en veel oefening. (Zie ook artikel over leren.)

Reacties zijn afgesloten.