Saam – Aikido

Saam wil de mogelijkheden van mensen om contact te kunnen maken en in verbinding te zijn vergroten - Goes, Zeeland

Veranderen van houding

Alweer enkele maanden geleden werd er een beroep gedaan op de inwoners van Nederland. “Help de slachtoffers van de hongersnood in Afrika”. Er werd ons gevraagd om geld te doneren voor het goede doel. Je hebt dat toen wel of niet gedaan, maar wat je ook hebt gedaan, het is gepaard gegaan met een bepaalde houding. Over die houding zou ik het graag even willen hebben, omdat dat voor mij alles met Aikido te maken heeft.

Een houding is iets anders dan een mening. Het is heel goed mogelijk om ergens géén mening over te hebben. Het is echter niet mogelijk om géén houding te hebben ten aanzien van iets dat bestaat in je leven. Over het algemeen zijn we ons meer bewust van onze mening dan van onze houding. Zou je bijvoorbeeld de volgende vraag kunnen beantwoorden: Wat is je houding (dus niet je mening) met betrekking tot doneren ten behoeve van het verminderen van hongersnood? Heb je een open houding, of is hij meer gesloten? Ben je nieuwsgierig en alert of eerder ongeïnteresseerd en afwezig? Lastig hè. Je mening is waarschijnlijk veel duidelijker dan je houding.

Een tweede vraag die ik zou willen stellen is deze: Wil je eens proberen om je houding voor even te veranderen? Heb je een open houding, wil je die dan even veranderen in een gesloten houding? En andersom, heb je een meer gesloten houding, wil je dan eens proberen om die te veranderen in een meer open houding? Je zult merken dat het aannemen van een open houding aanvoelt als ontspanning en, als het goed is, het openen van een deur. Het aannemen van een gesloten houding voelt meer aan als het sluiten van een deur. Pas als je beide houdingen (deur open en deur dicht) hebt geprobeerd kun je beslissen welke voor jou het beste aanvoelt. Doe je de deur open naar de mensen in Afrika of niet? Ben je in hen geïnteresseerd, of niet? Dit staat verder los van je besluit om wel of niet te doneren, of je mening over deze situatie. Een donatie gaat niet automatisch gepaard met een open houding.

Iedereen heeft een houding. Het is niet mogelijk om géén houding te hebben, maar ben je je daarvan bewust? Wissel je bijvoorbeeld vaak van houding gedurende de dag? Is je houding thuis anders dan op het werk? Je wordt dagelijks geconfronteerd met de houding van anderen mensen. Dat gebeurt binnen je gezin, op het werk, op straat. Je leven wordt hierdoor sterk beïnvloed, zoals ook je houding het leven van andere mensen beïnvloed, misschien wel veel meer dan je denkt. Je houding doet er toe. Ik denk zelfs dat hij veel belangrijker, want invloedrijker, is dan je mening. Ik wil dan ook een lans breken voor méér aandacht voor onze houding en mínder voor onze mening.

Hans de Win

Reacties zijn afgesloten.