Saam – Aikido

Saam wil de mogelijkheden van mensen om contact te kunnen maken en in verbinding te zijn vergroten - Goes, Zeeland

Theorie van het leven: De zin van mediteren

Yoshigasaki sensei benadrukt het belang van mediteren. Er bestaan echter meerdere vormen van meditatie. Om te begrijpen welke manier van mediteren voor ons zinvol is, is het belangrijk dat we begrijpen wat we willen bereiken met de meditatie. Binnen het aikido gebruiken we meditatie om de coördinatie tussen lichaam en geest zo goed mogelijk plaats te laten vinden. Dit helpt ons ook om gezond te leven.

Wanneer we mediteren doen we niets, althans, we verrichten geen handelingen. We zitten stil en nemen waar. We nemen waar zonder woorden te geven aan dat wat we waarnemen. Als we tijdens de meditatie toch een waarneming duiden met woorden, dan verbindt deze waarneming zich via de woorden met betekenissen buiten onze waarneming en met ons verleden, omdat we gebruik zullen maken van onze kennis. We zijn dan niet langer aan het waarnemen, maar aan het denken. We richten ons dan op ons verleden (wat we weten) of onze toekomst (wat we willen). Beide zijn gedachten.

Mediteren heeft effect op de korte- en de langere termijn. Het korte termijn effect is tot rust komen en fysiek beter in balans zijn. Mediteren verbetert de coördinatie tussen lichaam en geest, tussen hoofd en hart. De effecten voor de langere termijn bouwen hier op voort. Je lijf leert dat je ook bestaat als je niet denkt en kan beter functioneren, reageren op waarneming, omdat het steeds minder afhankelijk is van denk-opdrachten. Dit vergroot je mogelijkheden om gezond en in vrijheid te leven en om jezelf en anderen te beschermen wanneer dat nodig is.

(Dit is een onderdeel van de life-theory van Yoshigasaki sensei, geschreven in mijn eigen woorden, uitgebreid met eigen inzichten.)

Reacties zijn afgesloten.