Saam – Aikido

Saam wil de mogelijkheden van mensen om contact te kunnen maken en in verbinding te zijn vergroten - Goes, Zeeland

Theorie van het leven: Een juiste lichaamshouding

Wat is een goede, juiste houding? Kun je dat alleen zien, of kun je daar ook iets zinnigs over zeggen? Ja, dat kan. Yoshigasaki sensei heeft er uitgebreid bij stilgestaan tijden het zomerseminar in St Michielsgestel.

Een goede houding wordt bereikt wanneer hoofd, ruggenwervels, schouderbladen en bekken goed verbonden zijn om het lichaam stabiliteit te geven. Hoofd en ruggenwervels kunnen daarbij los van de schouderbladen bewegen. Die zitten niet aan elkaar vast. D.m.v. oefeningen geven we hier aandacht aan en houden/maken we het lichaam soepel.

Een stevige houding wordt bereikt door te leren de schouderbladen op zijn plek te houden. Wanneer iemand rechtop staat en je test (= zacht duwen) tegen de heup zal iemand altijd stevig aanvoelen. Wanneer je tegen de schouder test is dit niet vanzelfsprekend stevig. De spieren tussen schouders en bekken moeten deze stabiliteit verzorgen.

De schouderbladen zijn verbonden met de armen. De manier waarop we de armen bewegen in coördinatie met de schouderbladen bepaalt mede onze stabiliteit. Wanneer we de spieren tussen schouders en nek te veel aanspannen, vermindert dat onze stabiliteit. De schouders moeten niet opgetrokken zijn, maar ontspannen “hangen”, ook als we onze armen omhoog steken.

Het bekken is verbonden met de benen. D.m.v. rek-oefeningen kunnen we het bekken openen en onze mogelijkheden vergroten om soepel te (blijven) bewegen.

Reacties zijn afgesloten.