Saam – Aikido

Saam wil de mogelijkheden van mensen om contact te kunnen maken en in verbinding te zijn vergroten - Goes, Zeeland

Theorie van het leven: Lijnen en punten

Dit artikel beschrijft een onderdeel van de life-theory van Yoshigasaki sensei, geschreven in mijn eigen woorden, aangevuld met eigen inzichten.

Er is een groot verschil tussen denken in lijnen en het denken in punten. Denken in punten geeft eenduidige richting, duidelijkheid en structuur. Je weet (denkt te weten) waar je aan toe bent. Denken in punten past echter niet bij het leven. Het leven ís niet duidelijk. Je weet niet zeker of je een bepaald doel zult bereiken. Als je kost wat kost een bepaald doel wilt bereiken in je leven, zul je datgene wat op je pad komt zien als een obstakel dat in de weg staat. De duidelijkheid en structuur die iemand beleeft in zijn leven zijn vaak erg persoonlijk en staan goed contact tussen mensen vaak in de weg.

Het leven bestaat niet uit punten. Het is er geen optelsom van. Om het leven te begrijpen kun je beter in lijnen denken. Een lijn is geen optelsom van punten. Je weet niet waar de lijn je brengen zal. Als we het leven zien in lijnen dan is de ontmoeting tussen mensen een ontmoeting van lijnen die contact maken in plaats van objecten die zich tot elkaar aangetrokken voelen of met elkaar botsen. Een punt is zwart-wit, wel of niet, aardig of onaardig. Een lijn werkt niet met contrasten, reageert op wat het tegenkomt, kan van vorm veranderen.

De belangrijkste reden dat de meeste mensen in het Westen, en langzaamaan over de hele wereld, in punten denken komt omdat we ons leven afhankelijk hebben gemaakt van materie. Het gedrag van materie is wel te begrijpen door in punten te denken. Door in punten te denken hebben we geleerd dat we materie (tot op zekere hoogte) kunnen beheersen. Dat heeft ons veel macht en welvaart gebracht. Dit puntdenken en het idee te willen controleren en beheersen passen we ook toe op het leven. We denken dat we ook het leven kunnen controleren. Dat dit vaak ten koste gaat van de kwaliteit van leven wordt steeds duidelijker. Het feit dat machines en materie het leven aangenamer en lichter kunnen maken betekent nog niet dat het leven ook meer kwaliteit krijgt. Denken dat meer controle op het leven leidt tot meer kwaliteit van het leven is een misverstand met grote gevolgen. Je kunt het gedrag van mensen, dieren en planten niet begrijpen, laat staan controleren door in punten te denken. Puntdenken maakt dat ons brein zich focust en zichzelf vastzet. Het creëert conflicten, machtsmisbruik en onbegrip. Lijndenken geeft ruimte aan creativiteit en harmonie. Het creëert in wezen harmonie.

Onze maatschappij wordt gedomineerd door puntdenken, machinedenken en controledenken. We zijn er mee opgegroeid. Ons handelen wordt er door gestuurd. Lijndenken doen we echter ook, bijvoorbeeld als we ontspannen en zonder teveel te willen, maar met aandacht in de tuin werken, lekker koken, goed contact maken met een ander, iemand verzorgen, knuffelen, vrijen, mooie dingen maken. Wanneer we meer en meer in lijnen leren denken kunnen we ons leven meer en meer kwaliteit geven. Er zijn meerdere manieren om lijndenken te ontwikkelen. Één daarvan is aikido, mits we het op de juiste manier beoefenen.

Reacties zijn afgesloten.