Saam – Aikido

Saam wil de mogelijkheden van mensen om contact te kunnen maken en in verbinding te zijn vergroten - Goes, Zeeland

Seminar met Paul Linden

13 en 14 december ben ik naar België afgereisd om les te krijgen van Paul Linden. Een oude rot in het aikidovak uit America. Zijn werkwijze is zeer breed. Je kunt aikido op vele manieren beoefenen, van het uitvoeren van technieken zonder verbeelding tot een vrije spirituele dans. Om een van de manieren goed te kunnen beheersen, moet je eerst de andere manieren beheersen. Er is dus geen hiërarchie.

De filosofie van Paul Linden is dat mensen van nature geneigd zijn om met agressie te reageren op bedreiging en dat aikido training er toe bijdraagt om op een liefdevolle manier te reageren wat geheel tegennatuurlijk is. Vrijheid, liefde en kracht zijn de drie basisvaardigheden die je oefent met aikido. Onder alle omstandigheden vrij blijven, liefde kunnen geven en krachtig zijn. Een liefdevolle houding maakt je niet alleen zachter, het maakt je ook sterker, vrijer en effectiever in je handelen. De vier ingrediënten voor een goede basishouding: een open hart, schijnen als een ster, een recht lichaam en een correcte houding van de heupen.

We hebben veel soorten oefeningen gedaan, te beginnen met uke laten gaan in de richting die hij zelf aangeeft. Wanneer uke in beweging is kun je nieuwe richtingen toevoegen. Paul Linden had voor ons ook een aantal leuke en leerzame oefeningen in petto die hij doet met kinderen. Grote mensen die een opgerolde handdoek aan een touw proberen te ontwijken is een leuk gezicht. Paul Linden heeft naast het aikido ook BIM (Being In Movement) ontwikkeld. Dat is een soort leer waarbij door oefeningen het lichaamsbewustzijn wordt vergroot met de bedoeling spanning te verminderen en het lichaam beter te laten functioneren.

Hij heeft laten zien dat het lichaam sterker wordt als je de waarheid spreekt, aardig doet, duidelijk spreekt en dat het lichaam minder sterk wordt als je liegt, negatief denkt of mompelt.

De manier waarop Paul Linden het aikido doceert heeft heel veel van doen met wat Corky Quackenbush doet, maar is een stuk breder.

Meer informatie: www.being-in-movement.com (van harte aanbevolen)

Reacties zijn afgesloten.