Saam – Aikido

Saam wil de mogelijkheden van mensen om contact te kunnen maken en in verbinding te zijn vergroten - Goes, Zeeland

Theorie van het leven: Hart en hoofd

Het hart is een vitaal orgaan. Het zorgt ervoor dat ons lichaam voortdurend wordt voorzien van zuurstofrijk bloed. Als we ons inspannen moet het harder werken omdat er meer zuurstof nodig is. Ons hart doet echter meer dan bloed rondpompen. Het is niet alleen een machine, het is ook een gevoelsorgaan. Liefde associeren we met ons hart en de schrik slaat ons om het hart als we angst ervaren.

Yoshigasaki sensei zegt dat we eerder waarnemen met ons hart dan met onze hersenen. Met name angst wordt door het hart waargenomen voordat onze hersenen onraad ruiken. Angst is echter een slechte raadgever en het is goed om niet standaard intuïtief te reageren op angst. Dat betekent dat we het hart niet automatisch moeten volgen, maar dat het goed is een controle in te bouwen om te zien of de angst reëel is of niet. Het geeft ons ook meer mogelijkheden om te zien wat mogelijk is waardoor we onszelf beter kunnen beschermen. Aikido kan een goede oefening hiervoor zijn.

(Dit is een onderdeel van de life-theory van Yoshigasaki sensei, geschreven in mijn eigen woorden, zoals ik het heb begrepen, uitgebreid met eigen inzichten.)

Reacties zijn afgesloten.