Saam – Aikido

Saam wil de mogelijkheden van mensen om contact te kunnen maken en in verbinding te zijn vergroten - Goes, Zeeland

Vrede brengen

Aikido is niet vechten en niet vluchten (no fight or flight), maar blijven en spelen (stay and play). Dat betekent verantwoordelijkheid nemen (blijven) en levensvreugde en harmonie brengen (spelen), ofwel vrede brengen.

Aikido serieus beoefenen is vrede brengen.

Vrede is niet (alleen) de afwezigheid van vechten. Vrede brengen is het vermogen om harmonie te ‘veroorzaken’. Harmonie is niet slechts de afwezigheid van agressie en geweld en het ontstaat niet vanzelf. Het is iets anders dan balans. Dat ontstaat wel vanzelf. Balans is de resultante van wat gebeurt, wat er ook gebeurt. Vechten kan onderdeel zijn van een balans, maar wie vecht is nooit in harmonie.

Om dit te illustreren nemen we het beeld van een glas water. Als het glas in rust is, is het water in rust. Door het glas te bewegen, beweegt het water in het glas. Het zoekt zijn balans en kan over de rand van het glas heen gaan. Door een glas water voorzichtig te bewegen blijft het water op zijn plaats. Ook het leven kunnen we zo leven dat het water altijd op zijn plaats blijft, rustig, voorspelbaar, zonder onverwachte bewegingen, misschien een beetje saai. Als we niet bang zijn soms wat te morsen, zullen we het leven minder voorzichtig leven.

Hoe kunnen we voluit leven en toch zo min mogelijk morsen? We zetten in op harmonie en blijven in contact met de omgeving om te voelen hoe we het glas moeten houden zodat het water niet over de rand gaat wanneer we bewegen. Als we hier kundig in worden, kunnen we behoorlijk bewegen, zelfs het glas volledig ronddraaien, zonder er een een troep van te maken. We kunnen ook sneller de rust herstellen als anderen voor onrust zorgen.

Dat is aikido.

Reacties zijn afgesloten.